Jajka nadziewane pieczarkami

1 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

W naszym domu od wielu lat jajka z farszem pieczarkowym są obowiązkowym daniem na Wielkanoc. Lubią je i dorośli i dzieci. To jedno z najsmaczniejszych nadzień do jajek i co ważne, jest bardzo szybkie w przygotowaniu.

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 jajek
    30 dkg pieczarek
    1 cebula
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    2 łyżki masła lub oleju
    sól, pieprz
    2 łyżki majonezu
Wystaw ocenę:

1 (1 ocen)

Zobacz również:

Jajka faszerowane

Jajka nadziewane pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • o 1. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy na połówki wzdłuż. Wydrążamy żółtka, przekładamy do miski, rozgniatamy widelcem na „żwirek”, czyli niezbyt drobno.
    Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy do niego pokrojoną w drobną kostkę cebulę, smażymy do zeszklenia. Pieczarki również drobno kroimy i dorzucamy do zeszklonej cebuli. Przyprawiamy całość pieprzem i solą. Smażymy około15 minut. Do lekko przestudzonych pieczarek dodajemy pietruszkę i łączymy je z żółtkami. Nakładamy farsz do białek. Na każde jajko dajemy kleks majonezu.
    Jajka z farszem pieczarkowym gotowe!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka kurze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować