Jajka nadziewane makrelą

0 (0 ocen)

Faszerowane jajka od zawsze cieszyły się dużym powodzeniem na świątecznym stole. Po taką przekąskę chętnie sięgamy. Oczywiście każdy na pewno ma swój sprawdzony przepis, ale warto czasem poeksperymentować. Połączenie jajek i makreli smakuje super, więc polecam:).

Składniki:

  • Składniki:
    • 1 duża makrela,
    • 8 jajek,
    • 1 ogórek kiszony,
    • 2 łyżki kaparów,
    • Pęczek natki pietruszki,
    • 2-3 łyżki majonezu,
    • Ewentualnie sól, pieprz do smaku

Jajka nadziewane makrelą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • siekanie żółtek 1. Jajka gotujemy na twardo. Ugotowane studzimy i obieramy. Obrane przekrawany na połowę. Wydrążamy żółkła, które drobno siekamy.
  • łączenie składników 2. Makrele dokładnie obieramy ze skóry i ości. Pietruszkę drobno siekamy. Ogórka kroimy w kosteczkę.
    Do miski przekładamy przygotowane składniki: rozdrobnioną rybę, żółtka, pietruszkę, kapary oraz ogórka. Do całości dodajemy majonez. Całość delikatnie mieszamy doprawiając do smaku.
  • napełnianie 3. Przygotowaną pastą napełniamy połówki jajek (białka). Jajeczka dekorujemy świeżą natką pietruszki i podajemy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy