Polecam jajka panierowane i smażone w głębokim tłuszczu. Są pyszne a skorupa panierki krucha i smaczna.
Polecam na imprezy, urodziny święta wielkanocne i na inne różne okazje.
30 min
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
jajka 5 szt,
mąka 50 g,
bułka tarta do panierowania,
świeża szałwia ,rozmaryn ,tymianek,
sól do smaku,
odrobina ziół prowansalskich.
woda do ugotowania jajek,
olej do smażenia najlepiej ryżowy.
Jajka na twardo w panierce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajko wbij do miseczki rozbełtaj dodaj szczyptę soli i szczyptę przyprawy uniwersalnej.
Umyte, osuszone i pokrojone drobniutko zioła wymieszaj z tartą bułką.
Mąkę wsyp do osobnej miseczki.
Resztę jajek ugotuj w osolonej wodzie gotuj 7 minut od chwili zagotowania.
Po wyjęciu jajka dokładnie przepłucz zimną wodą, by przerwać proces gotowania i ułatwić sobie obieranie ze skorupki.
Po obraniu jajka obtocz w mące w rozbełtanym jajku oraz bułce tartej z ziołami.
Na głębokiej patelni rozgrzej olej włóż do niego panierowane jajka, podsmaż kilka minut i wyjmij je, osusz na papierowym ręczniczku.
Komentarze