Jajka na słodkich ziemniakach

0 (0 ocen)

  • 25 min

Przystawka zawierająca mnóstwo żelaza. Bardzo zdrowa i niezwykle smaczna. Pieczone bataty, liście świeżego szpinaku, jajka i pestki dyni. Coś fantastycznego. Bataty poprawiają wzrok. Pestki dyni bogate w wiele cennych witamin i kwasów tłuszczowych. Szpinak i jajka są źródłem żelaza i nie tylko.

  • 25 min

Składniki:

  • - jajka : 4 sztuki
    -bataty ( słodkie ziemniaki) : 1-2 sztuki
    - liście świeżego szpinaku : 60 g
    - sól ziołowa : 1 łyżeczka
    - pieprz czarny grubo mielony : 0,5 łyżeczki
    - pestki dyni ( łuskane) : 3-4 łyżki
    - olej rzepakowy : 2 łyżki

Jajka na słodkich ziemniakach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ugotować na półtwardo. Obrać i pokroić w grube plastry.
  • 2. Bataty umyć, osuszyć, pokroić w plasterki, skropić olejem, posypać solą. Piec 15-18 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 220 stopni C ( bez termoobiegu, góra i dół).
  • 3. Na podpieczonych batatach ułożyć liście szpinaku, plastry ugotowanego jajka. Posypać pieprzem, solą i pestkami dyni.

Porady

Liście szpinaku można blanszować, ale nie jest to konieczne.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy