Jajka marynowane

4.5 (183 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Te oryginalne jajka robiłam już kilka razy i zawsze smakowały wyśmienicie. Są smaczną przystawką na Wielkanoc i inne imprezy.

Składniki:

  • 15 jajek
    duża czerwona cebula
    2 łyżki octu
    3 łyżki soli
    łyżeczka jagód jałowca
    3 liście laurowe
    2 łyżeczki ziaren gorczycy
    2 łyżeczki ziaren pieprzu
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Jajko Przystawki

Jajka marynowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka gotujemy na twardo. Zalewamy na chwilę zimną wodą, studzimy. Wyjmujemy, lekko tłuczemy skorupki.
  • 2. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie krążki. Jajka w popękanych skorupkach wkładamy do dużego słoika.
  • Jajka marynowane 3. Zagotowujemy 3/4 litra wody z dodatkiem octu. Do zalewy dodajemy sól, jagody jałowca, liście laurowe, ziarna gorczycy, pieprzu i krążki cebuli.
    Marynatą zalewamy jajka w słoiku – wlewamy taką ilość, aby były całkowicie przykryte. Słoik zakręcamy i odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 2 dni.
  • 4. Jajka wyjmujemy z marynaty, osuszamy, obieramy i kroimy na cząstki. Wykładamy na talerz i dekorujemy.

Porady

● Do słoika z jajkami można dodać pokrojoną w paski czerwoną paprykę i 2-3 ząbki czosnku. ● Gotowych jajek marynowanych nie trzeba przyprawiać– są lekko słone i pikantne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_03-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować