Jajka marmurkowe

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Polecam proste jajka na świąteczny stół, łatwo się robi a na prawdę wyglądają ślicznie.
Mogą być ozdobą świątecznego stołu.
Może nie do końca wyszedł mi marmurek ale wyszły śliczne.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • jajka 4 szt.
    woda 500 ml,
    ocet biały 25 ml,
    barwniki spożywcze.

Jajka marmurkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jajka marmurkowe 1. Jajka włóż do garnka i zalej dużą ilością wody zimnej. Doprowadź do wrzenia i gotuj na dużym ogniu 7 -8 minut od chwili zagotowania.
    Po ugotowaniu zanurz jajka w zimnej wodzie aby zakończyć proces gotowania. Osusz i potłucz ale nie ściągaj skorupki, przygotuj roztwór do barwienia jajek.
    Zagotuj ocet, wodę i barwnik spożywczy, włóż jajka i podgrzewaj jeszcze około 3 minut.
    Odstaw do wystudzenia i schłodzenia.
    Wyjmij obierz i udekoruj według siebie podaj na stół.

Komentarze

Podobne przepisy