Jajka flamenco - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kroimy cztery bardzo cienkie plasterki salami, a resztę kroimy w słupki.
2.Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy ją w paski.
3.Na patelni podsmażamy cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy pomidory i paprykę, całość smażymy 1-2 minuty.
4.Następnie dodajemy fasolkę i groszek i salami i całość dusimy pod przykryciem około 10 minut, dodajemy wymienione przyprawy do smaku.
5. Po tym czasie całość przekładamy do naczynia żaroodpornego i w masie robimy cztery dołki, do których wbijamy jajka. naczynie wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i zapiekamy 5-10 minut, aż do ścięcia białka. Po upieczeniu oprószamy oprószamy czerwonym pieprzem. Podajemy ze świeżym pieczywem. Życzę smacznego :)
Komentarze