Jajka faszerowane masą z żółtek, awokado, zielonego groszku, zielonego ogórka i majonezu, posypane suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią oraz rzeżuchą i szczypiorkiem. O bardzo świeżym smaku....
15 min
Składniki:
jajka 4 sztuki
awokado 1 sztuka
zielony groszek konserwowy (1 łyżka do dekoracji) 5 łyżek
zielony ogórek szklarniowy 3 plastry
majonez 2 łyżki
suszone pomidory z czosnkiem i bazylią 1 łyżka
sól i pieprz (do smaku)
rzeżucha (garść)
szczypiorek 4 łyżki
Jajka faszerowane zielonymi warzywami o orzeźwiającym smaku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gotujemy jajka, studzimy i obieramy. Przekrajamy na pół i wyciągamy żółtka.
2.Do malaksera przekładamy żółtka, obrane awokado (bez pestki), osączony zielony groszek, plastry ogórka świeżego, majonez. Doprawiamy solą i pieprzem - miksujemy na jednolitą masę.
3.Przekładamy farsz do szprycy i napełniamy białka jajek. Posypujemy resztą zielonego groszku oraz suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią oraz rzeżuchą. Układamy na talerzyku do jajek, po środku którego wsypujemy posiekany szczypiorek.
Komentarze