Jajka faszerowane z pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Jajka od szczęśliwych kurek faszerowane pieczarkami i zieleniną.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 10 jajek
    farsz:
    10 pieczarek
    mała czerwona cebula
    łyżka masła
    2 łyżki majonezu
    natka pietruszki
    szczypiorek
    kilka kropli cytryny
    sól
    pieprz
    przybranie:
    natka pietruszki
    marynowane pieczarki

Jajka faszerowane z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na maśle. Pieczarki ścieramy na grubej tarce, dodajemy do podduszonej cebuli i dusimy kilka minut. Uduszone pieczarki skrapiamy cytryną, dosłownie kilka kropli, dla podbicia smaku. Doprawiamy solą i pieprzem. Studzimy.

    Jajka gotujemy na twardo, kroimy na pół, żółtka wyjmujemy i przekładamy do miski. Białka układamy na półmisku do jajek.

    Żółtka miksujemy blenderem z majonezem. Do żółtek dodajemy uduszone pieczarki i posiekaną zieleninę, mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

    Farszem nadziewamy połówki jajek, przybieramy natką pietruszki i marynowanymi pieczarkami.

Komentarze

Podobne przepisy