Uwielbiam połączenie jajko + tuńczyk, w tym wypadku jedzonko potwierdziło regułę:) Najlepsze mocno schłodzone:)Przedstawiłam je w iście wiosennej aranżacji, mam nadzieję, że spodobają się Wam:)
Dla 7 osób
Łatwy
Składniki:
- jajka gotowane na twardo: 7 sztuk
- tuńczyk w oleju: 1 sztuka
- majonez: 2 łyżeczki
- sól: 1 szczypta
- pieprz: 1 szczypta
- szczypiorek pęczek: 1 sztuka
Jajka faszerowane tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka obrać za skorupki i delikatnie przekroić wzdłuż na pół. Delikatnie łyżeczką wydobyć żółtka i przełożyć je do salaterki.
2.Łyżeczką dokładnie je rozdrobnić. Tuńczyka lekko odsączyć (nie do końca) i dodać do żółtek. Wszystko wymieszać jeszcze rozdrabniając łyżeczką. Dodać sól, pieprz i posiekany szczypiorek oraz majonez. Wszystko razem wymieszać.
3.Tak powstałą mieszanką wypełniać wgłębienie pozostałe po żółtku w jajkach. Kładąc więcej masy nić owo wgłębienie pomieści. Ugnieść pozostawiając niewielką górkę z masy. Ułożyć jajka na udekorowanym półmisku i dowolnie udekorować.
Komentarze