Jajka faszerowane po polsku

4.5 (179 ocen)

  • 40 min
  • Dla 9 osób
  • Średni

Jajka po polsku nazywane tez jajkami w skorupce to typowo polskie, klasyczne danie wielkanocne. Delikatny smak jajka świetnie komponuje się z aromatycznymi grzybami leśnymi i świeżą zieleniną. Jajka można przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce, a następnie usmażyć tuz przed podaniem. W ten sposób zaoszczędzimy czas na przygotowanie posiłku.

  • 40 min
  • Dla 9 osób
  • Średni

Składniki:

  • 9 jajek
    50 g masła
    30 g suszonych grzybów leśnych
    ½ pęczka koperku
    150 g bułki tartej
    Masło klarowane do smażenia
    sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Jajko Jajka faszerowane Przystawki

Jajka faszerowane po polsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby namaczamy poprzedniego dnia i gotujemy w niewielkiej ilości wody. Studzimy, drobno siekamy i doprawiamy sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz dodajemy ½ łyżeczki masła.
    8 jajek gotujemy na twardo w wodzie z dodatkiem łyżeczki soli lub octu. Studzimy. Jajko razem ze skorupka przecinamy ostrym nożem (najlepiej z piłką).
    Jajka ugniatamy widelcem i łączymy z przygotowanymi wcześniej grzybami, koperkiem, reszta stopionego masła i rozmąconym świeżym jajkiem. Doprawiamy do smaku solą i czarnym pieprzem. Farszem napełniamy połówki skorupek. Panierujemy od strony farszu i smażymy na złoto na maśle klarowanym.
    Podajemy z kiełkami, rzodkiewka lub sosem tatarskim.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować