Jajka faszerowane pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 25 min

Najlepsze jajka faszerowane jakie do tej pory jadłam. Najczęściej przygotowuję je na Wielkanoc.

  • 25 min

Składniki:

  • - 8 jajek
    - 12 pieczarek
    - 2 dymki ze szczypiorkiem
    - kilka łyżek majonezu
    - sól, pieprz
    - 1/2 pęczka natki
    - oliwa do smażenia

Jajka faszerowane pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. - Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek. Przekroić na pół i delikatnie wyjąć żółtka. Natkę umyć, osuszyć, kilka listków odłożyć, resztę posiekać. Dymki wraz ze szczypiorem oczyścić, posiekać. Pieczarki umyć i drobno pokroić.
    - Rozgrzać oliwę, zeszklić dymki wraz ze szczypiorem, dodać pieczarki i smażyć, aż nabiorą złocistego koloru, przestudzić. Żółtka rozetrzeć widelcem, połączyć z pieczarkami. Dodać kilka łyżek majonezu i posiekaną natkę. Doprawić do maku solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać.
    - połówki jajek obficie napełnić farszem, ułożyć na półmisku, ozdobić listkami natki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy