Taki wielkanocny pomysł podsunęła mi babcia. Jak się okazało pasztetowa świetnie nadaję się na farsz ! W połączeniu z pieczarkami smakuje wyśmienicie. Jajka są szybkie w przygotowaniu i tanie.
Składniki:
•jaja ugotowane na twardo 10 szt.
•pasztetowa drobiowa 150 gram
•pieczarki 250 gram
•cebula 1 szt.
•pieprz do smaku
•sól 1 szczypta
•majonez do dekoracji
•oliwa z oliwek do smażenia 2 łyżki
Jajka faszerowane pasztetową i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Pieczarki i cebulę obieramy. Pieczarki ścieramy na tarce o drobnych oczkach, a cebulę drobno siekamy.
2.Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę. Wrzucamy cebulę ( lekko osolić ) i czekamy, aż lekko się zarumieni.
3.Do cebuli dodajemy pieczarki i smażymy na małym ogniu ok. 10 min., aż woda z pieczarek odparuje.
4.Jaja przekrajamy wzdłuż na pół i wyciągamy żółtka.
5.Żółtka rozdrabniamy widelcem, dodajemy pasztetową i mieszamy.
6.Na koniec dodajemy do farszu pieczarki, doprawiamy pieprzem i mieszamy. Do jaj nakładamy łyżeczkę farszu. Dekorujemy majonezem. Wstawiamy do lodówki :)
Komentarze