Jajka faszerowane pastą buraczkowo- chrzanową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Buraki dokładnie myjemy, osuszamy, zawijamy w folię spożywczą (błyszczącą stroną na zewnątrz) i pieczemy przez 60 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Studzimy, obieramy ze skórki.
2.Jednego buraczka kroimy w cienkie plasterki, a drugiego siekamy w bardzo drobną kostkę.
3.Jajka gotujemy na twardo, hartujemy zimną wodą, obieramy. Przecinamy wzdłuż na pół. Żółtka dodajemy do pokrojonego w kostkę buraczka wraz z chrzanem i majonezem. Dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
4.Białka jaj układamy na plasterkach buraczka (możemy je posmarować odrobiną majonezu, aby lepiej się trzymały). Faszerujemy pastą z buraczka i chrzanu.
Komentarze