Jajka faszerowane masą burakową

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Tak przygotowane jajka zrobiły wrażenie na gościach.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 jaj
    10 dkg sera mascarpone śmietankowy
    1 mały burak czerwony ugotowany
    sól, pieprz
    3 łodygi selera naciowego
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Jajka faszerowane Przystawki

Jajka faszerowane masą burakową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jaja ugotować na twardo, wystudzić, obrać . Od górnej części ( na wysokości 2/3 jajka), ostrożnie wydrążyć żółtka i część białka. Oczyścić łodygi sera naciowego. Pokroić wzdłuż na cienkie paski. Wrzucić do wody i krótko obgotować aby łodygi zmiękły. Burak zetrzeć na tartce o drobnych oczkach dodać serek, żółtka, doprawić solą i pieprzem, zmiksować. Masą burakową napełnić wydrążone jajka. Umocować zblanszowane łodygi selera tak aby tworzyły uchwyty koszyczków. Następnie drobno posiekać natkę pietruszki. Obsypać nimi brzegi koszyczków.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować