Jajka faszerowane guacamole - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy ze skorupki i oddzielamy żółtka od białek. Żółtka wrzucamy do miski i rozgniatamy widelcem.
Papryczkę chili myjemy, osuszamy, kroimy na pół i usuwamy nasiona, a następnie kroimy w drobną kosteczkę (część odkładamy do posypania po wierzchu). Kolendrę myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Ząbki czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę. Wyciskamy sok z limonki.
Awokado obieramy ze skóry, usuwamy pestkę, kroimy na mniejsze kawałki i rozgniatamy widelcem. Dodajemy do rozgniecionych żółtek razem z sokiem z połowy limonki i dokładnie łączymy składniki. Następnie dodajemy pokrojoną papryczkę chili, posiekaną kolendrę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz oliwę i wszystko dokładnie mieszamy. Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Otrzymaną pastą nadziewamy odłożone białka. Wierzch posypujemy odłożoną papryczką chili i możemy udekorować listkami kolendry.
Komentarze