Jajka faszerowane guacamole

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Jajka faszerowane pastą z awokado na wzór guacamole

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 jajek
    1 miękkie awokado
    1 papryczka chili
    garść świeżej kolendry
    2 ząbki czosnku
    1/2 limonki
    1-2 łyżki oliwy
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Jajka faszerowane guacamole - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy ze skorupki i oddzielamy żółtka od białek. Żółtka wrzucamy do miski i rozgniatamy widelcem.
    Papryczkę chili myjemy, osuszamy, kroimy na pół i usuwamy nasiona, a następnie kroimy w drobną kosteczkę (część odkładamy do posypania po wierzchu). Kolendrę myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Ząbki czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę. Wyciskamy sok z limonki.
    Awokado obieramy ze skóry, usuwamy pestkę, kroimy na mniejsze kawałki i rozgniatamy widelcem. Dodajemy do rozgniecionych żółtek razem z sokiem z połowy limonki i dokładnie łączymy składniki. Następnie dodajemy pokrojoną papryczkę chili, posiekaną kolendrę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz oliwę i wszystko dokładnie mieszamy. Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Otrzymaną pastą nadziewamy odłożone białka. Wierzch posypujemy odłożoną papryczką chili i możemy udekorować listkami kolendry.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Awokado Jajka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować