Do przygotowania tych jajek wykorzystałam mięso z gotowanych skrzydełek, które zostały mi po gotowaniu zupy. W połączeniu z ogórkiem kiszonym pokrojonym w drobną kostkę oraz świeżą bazylią powstała smaczna przekąska :)
20 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
4 jajka
100 gram gotowanego mięsa z kurczaka, np. skrzydełka (waga po obraniu z kości)
1 ogórek kiszony
1 garść bazylii
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka chrzanu
1 łyżka majonezu
sól i pieprz do smaku
Jajka faszerowane gotowanym kurczakiem i świeżą bazylią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka gotujemy na twardo, a gdy przestygną, przecinamy na pół i delikatnie wyjmujemy żółtka. Wrzucamy je do rozdrabniacza razem z mięsem i rozdrabniamy na jednolitą masę.
Dodajemy ogórka kiszonego pokrojonego w drobną kosteczkę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.
Dodajemy majonez, chrzan i posiekane listki bazylii. Mieszamy i doprawiamy do smaku pierzem oraz solą.
Nakładamy farsz do jajek i dekorujemy młodymi listkami bazylii.
Komentarze