Jajka faszerowane czosnkiem niedźwiedzim

  • wyświetlono: 186 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Jajka to przystawka, bez której Święta Wielkanocne nie istnieją! Są ozdobą wielkanocnego stołu i w różnych odsłonach goszczą w każdym polskim domu. Wraz z pierwszym tchnieniem wiosny w lasach pojawia się czosnek niedźwiedzi, zwany również czosnkiem cygańskim lub cebulą czarownic. To roślina, której właściwości były już cenione w średniowieczu. Wierzono, że był on pierwszym posiłkiem niedźwiedzi budzących się ze snu zimowego - stąd nazwa rośliny. Drzemie w niej potężna moc lecznicza. Substancje zawarte w jej zielonych liściach posiadają fenomenalne korzyści zdrowotne. W Polsce roślina ta jest pod ochroną, można pozyskać czosnek jedynie z własnej hodowli. W Irlandii Północnej na szczęście można korzystać z tych dobrodziejstw do woli. O tej porze roku ogromne łany czosnku pokrywają niemalże całą powierzchnię ściółki leśnej. Spacerując po lesie unosi się delikatny zapach czosnku. Nasz ostatni spacer zaowocował właśnie pomysłem na tą przystawkę. Jeśli tylko uda Wam się zdobyć tą niebywale zdrową i smaczną roślinę - koniecznie spróbujcie.

hercik17
  • 3 porcje
  • 35min
  • Łatwy

Składniki

6 jajek
120 g serka kremowego *
30 g liści młodych czosnku niedźwiedziego
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki świeżego koperku
pieprz biały
sól

Sposób przygotowania przepisu:

Jajka faszerowane czosnkiem niedźwiedzim

  • 1. Jajka zalewamy zimną wodą, dodajemy łyżeczkę soli i doprowadzamy do wrzenia. Kiedy jajka się zagotują, zdejmujemy z palnika i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie jajka odcedzamy i zalewamy zimną wodą. Ten sposób gotowania jajek, zapewni nam idealnie ugotowane jajka na twardo bez szarej otoczki wokół żółtka.
    Do wysokiego naczynia wkładamy liście czosnku niedźwiedziego, dodajemy pozostałe składniki i przy pomocy blendera miksujemy na gładką masę o konsystencji kremu. Gęstość regulujemy oliwą. Jeśli chcemy uzyskać łagodniejszy smak, dodajemy jeszcze łyżkę serka kremowego.
    Jajka obieramy. Wzdłuż każdego jajka robimy skośne nacięcia. Jajka nadziewamy przygotowanym farszem.

    Notes

    - czosnek niedźwiedzi najlepiej zbierać zanim pojawią się kwiaty - wtedy listki są delikatne. Wraz z pojawieniem się kwiatów liście stają się łykowate.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

JajkaczosnekWielkanocfit
 

Komentarze

Podobne przepisy

Jajka faszerowane

Dodane przez: Anitka0804

Jajka faszerowane

Świetne na wielkanocny stół jajka...

Jajka faszerowane

Dodane przez: MonikaW

Jajka faszerowane

Szybkie jajka faszerowane ze składników,...

Faszerowane jajka

Dodane przez: Gosia123

Faszerowane jajka

Jajka z pysznym nadzieniem. Idealnie...

Jajka faszerowane

Dodane przez: Antolka

Faszerowane jajka

Istnieje wiele rodzajów farszy...

jajka faszerowane

Dodane przez: Natalia76

Pysznie faszerowane jajka

Bardzo smaczne jajka,nie tylko...

Jajka faszerowane

Dodane przez: danusia19671

Jajka faszerowane

Na każdą okazję jajka faszerowane...