Jajka faszerowane czosnkiem niedźwiedzim

0 (0 ocen)

  • 35 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Jajka to przystawka, bez której Święta Wielkanocne nie istnieją! Są ozdobą wielkanocnego stołu i w różnych odsłonach goszczą w każdym polskim domu. Wraz z pierwszym tchnieniem wiosny w lasach pojawia się czosnek niedźwiedzi, zwany również czosnkiem cygańskim lub cebulą czarownic. To roślina, której właściwości były już cenione w średniowieczu. Wierzono, że był on pierwszym posiłkiem niedźwiedzi budzących się ze snu zimowego - stąd nazwa rośliny. Drzemie w niej potężna moc lecznicza. Substancje zawarte w jej zielonych liściach posiadają fenomenalne korzyści zdrowotne. W Polsce roślina ta jest pod ochroną, można pozyskać czosnek jedynie z własnej hodowli. W Irlandii Północnej na szczęście można korzystać z tych dobrodziejstw do woli. O tej porze roku ogromne łany czosnku pokrywają niemalże całą powierzchnię ściółki leśnej. Spacerując po lesie unosi się delikatny zapach czosnku. Nasz ostatni spacer zaowocował właśnie pomysłem na tą przystawkę. Jeśli tylko uda Wam się zdobyć tą niebywale zdrową i smaczną roślinę - koniecznie spróbujcie.

  • 35 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 jajek
    120 g serka kremowego *
    30 g liści młodych czosnku niedźwiedziego
    2 łyżki oliwy z oliwek
    2 łyżki świeżego koperku
    pieprz biały
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Jajko Przystawki

Jajka faszerowane czosnkiem niedźwiedzim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka zalewamy zimną wodą, dodajemy łyżeczkę soli i doprowadzamy do wrzenia. Kiedy jajka się zagotują, zdejmujemy z palnika i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie jajka odcedzamy i zalewamy zimną wodą. Ten sposób gotowania jajek, zapewni nam idealnie ugotowane jajka na twardo bez szarej otoczki wokół żółtka.
    Do wysokiego naczynia wkładamy liście czosnku niedźwiedziego, dodajemy pozostałe składniki i przy pomocy blendera miksujemy na gładką masę o konsystencji kremu. Gęstość regulujemy oliwą. Jeśli chcemy uzyskać łagodniejszy smak, dodajemy jeszcze łyżkę serka kremowego.
    Jajka obieramy. Wzdłuż każdego jajka robimy skośne nacięcia. Jajka nadziewamy przygotowanym farszem.

    Notes

    - czosnek niedźwiedzi najlepiej zbierać zanim pojawią się kwiaty - wtedy listki są delikatne. Wraz z pojawieniem się kwiatów liście stają się łykowate.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować