Jajka faszerowane

0 (0 ocen)

Jajka faszerowane pieczarkami

Składniki:

  • Jaja ( ilość w zależności od tego, ile chcemy przyżądzić)
    Koper (jeśli powyżej 10 jaj - użyj całego pęczka, jeśli użyjesz mniej jaj, będziesz potrzebować tylko pół pęczka)
    pieczarki - 1kg ( bądź więcej)
    masło ( ok 3, 4 łyżek)
    bułka tarta ( ok 200 g )

Jajka faszerowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jaja ugotuj na twardo. Poprzekrawaj na pół - wzdłuż,następnie obierz je ( PAMIĘTAJ, ŻE SKORUPKI MUSZĄ ZOSTAĆ W CAŁOŚCI! podważ ugotowane jajo łyżeczką- dzięki śliskiej osłonce łatwo wysunie się ze skorupki) ) Nastepnie połówki jaj posiekaj na drobno.

    Koper umyj i posiekaj na drobno

    Pieczarki umyj, obierz i posiekaj w drobniutką kosteczkę ( ale nie w tzw. " papkę " )
    Pokrojone pieczarki podsmaż i podduś na 2 łyżkach masła
  • 2. Kiedy pieczarki zarumieni ą się, odstaw je do miski i pozwól im ostygnąć.
    Gdy tak się stanie, do pieczarek dosyp jaja i koperek a następnie całość przypraw odrobiną soli i pieprzu. Taką masą należy nafaszerować połówki skorupek.

    na talerzu wysyp trochę tartej bułki i obtocz w niej jajka tak, by powstała na nich panierka.
  • 3. Na patelni roztop kolejne 2 łyżki masła i połóż na nich nafaszerowane połówki skorupek ( brzuszkami do góry). Nastaw tzw '' wolny ogień'' i pozwól, by całośc dochodziła do siebie przez 20 '.

Porady

Jest to pyszne danie, nie tylko na wielkanoc. Jeśli chcesz, możesz również nafaszerować jajka innymi składnikami, np kurkami, lub wędzonym łososiem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy