Jaja ( ilość w zależności od tego, ile chcemy przyżądzić)
Koper (jeśli powyżej 10 jaj - użyj całego pęczka, jeśli użyjesz mniej jaj, będziesz potrzebować tylko pół pęczka)
pieczarki - 1kg ( bądź więcej)
masło ( ok 3, 4 łyżek)
bułka tarta ( ok 200 g )
Jajka faszerowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jaja ugotuj na twardo. Poprzekrawaj na pół - wzdłuż,następnie obierz je ( PAMIĘTAJ, ŻE SKORUPKI MUSZĄ ZOSTAĆ W CAŁOŚCI! podważ ugotowane jajo łyżeczką- dzięki śliskiej osłonce łatwo wysunie się ze skorupki) ) Nastepnie połówki jaj posiekaj na drobno.
Koper umyj i posiekaj na drobno
Pieczarki umyj, obierz i posiekaj w drobniutką kosteczkę ( ale nie w tzw. " papkę " )
Pokrojone pieczarki podsmaż i podduś na 2 łyżkach masła
2.Kiedy pieczarki zarumieni ą się, odstaw je do miski i pozwól im ostygnąć.
Gdy tak się stanie, do pieczarek dosyp jaja i koperek a następnie całość przypraw odrobiną soli i pieprzu. Taką masą należy nafaszerować połówki skorupek.
na talerzu wysyp trochę tartej bułki i obtocz w niej jajka tak, by powstała na nich panierka.
3.Na patelni roztop kolejne 2 łyżki masła i połóż na nich nafaszerowane połówki skorupek ( brzuszkami do góry). Nastaw tzw '' wolny ogień'' i pozwól, by całośc dochodziła do siebie przez 20 '.
Porady
Jest to pyszne danie, nie tylko na wielkanoc. Jeśli chcesz, możesz również nafaszerować jajka innymi składnikami, np kurkami, lub wędzonym łososiem
Komentarze