Jajka faszerowane

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jestem młodą mężatką. Nie mam zbyt dużego doświadczenia w gotowaniu, więc wybieram proste przepisy. Ta potrawa smakowała mężowi.

Składniki:

  • Na 4-5 porcji
    Farsz I:
    ● 5 jajek
    ● 10 dag szynki
    ● 2 łyżki gęstej śmietany
    Farsz II:
    ● 5 jajek
    ● 1/2 filetu z kurczaka
    ● bulion lub kostka rosołowa
    ● 1 łyżka masła
    ● 2-3 łyżki gęstej śmietany
    Oraz: sól
    ● pieprz
    ● sałata
    ● pomidor
    ● szczypiorek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Jajko Jajka faszerowane Przystawki

Jajka faszerowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jajka faszerowane 1. Wszystkie jajka gotujemy na
    twardo. Studzimy, obieramy
    i przekrawamy wzdłuż na pół.
    Żółtka wyjmujemy i drobno siekamy.
    Szczypiorek myjemy,
    i kroimy. Szynkę kroimy w drobną kostkę (2 łyżki zostawiamy
    do dekoracji). Połowę żółtek
    ucieramy ze śmietaną. Dodajemy
    szynkę i 2 łyżki szczypiorku.
    Mieszamy, doprawiając do smaku.
    Masą napełniamy 1/2 jajek.
  • 2. Fileta gotujemy w bulionie lub
    w wodzie z kostką rosołową.
    Po ostudzeniu mięso kroimy
    w kostkę, miksujemy ze śmietaną,
    masłem i resztą żółtek. Dodajemy
    2 łyżki szczypiorku
    i przyprawy, mieszamy. Farszem
    napełniamy pozostałe połówki
    jajek (jedną możemy zostawić
    do dekoracji).
  • 3. Jajka układamy na półmisku
    na liściach sałaty. Ozdabiamy
    posiekanym białkiem, szynką,
    szczypiorkiem i pomidorem.

Porady

● Nadziewać możemy też skorupki jajek, dodając do farszów wraz z żółtkiem białko. ● Połowę farszu możemy też zrobić w wersji wegetariańskiej, dodając do masy żółtkowej np. sardynki lub szprotki czy wędzoną makrelę. Jako farszu możemy też użyć ulubionej sałatki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_01-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować