Poszatkowane liście czerwonej kapusty mogą służyć jako naturalny barwnik do jajek. Dzięki nim zachowamy naturalny smak jajek oraz możemy zabarwić jajka na niebiesko lub fioletowo.
10 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
ugotowane na twardo jajka dowolna ilość
czerwona kapusta
sok z cytryny
Jajka barwione czerwoną kapustą na niebiesko i fioletowo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę drobno szatkujemy. Przekładamy do dwóch misek. Do jednej części wciskamy sok z cytryny dokładnie mieszamy.
Jajka przekładamy do misek. Pozostawiamy do zabarwienia. Tam gdzie jest sama kapusta jajka zabarwią się na niebiesko. Z kapustą z dodatkiem soku cytrynowego zabarwią się na fioletowo,
W ten prosty sposób uzyskujemy naturalnie zabarwione jajka, które ślicznie się prezentują. Takie jajka możemy użyć do przygotowania innych ciekawych dań.
Komentarze