Jajeczny placek z warzywami

4.5 (148 ocen)

Pomysł na szybkie, smaczne śniadanie

Składniki:

  • 2 całe jajka
    1 białko
    3 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka jogurtu bałkańskiego
    sól
    pieprz
    czosnek granulowany
    2 małe mięsiste pomidory
    2 łyżki groszku konserwowego
    cienki szczypior
    łyżka oleju
    *wszystkie łyżki czubate
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Jajko Przystawki

Jajeczny placek z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory umyłam, sparzyłam wrzątkiem, obrałam ze skórki i pokroiłam w małą kosteczkę (wielkości groszku). Szczypior opłukałam, otrzepałam z wody i posiekałam.
  • Wymieszać składniki na ciasto 2. Jajka umyłam, wybiłam do miseczki, dodałam białko i ubiłam widelcem, podobnie jak do panierowania kotletów. Dodałam mąkę, jogurt bałkański, sól, pieprz i czosnek granulowany. Dokładnie wymieszałam.
  • Dodać warzywa 3. Do ciasta dodałam pokrojone pomidory i osączony z zalewy groszek.
  • Usmażyć na patelni 4. Na patelni o średnicy 10 cm rozgrzałam łyżkę oleju i wylałam na nią ciasto. Smażyłam na wolniutkim ogniu, aż ciasto się ścięło i na wierzchu przestało być płynne. Uważałam przy tym, żeby spód się nie przypalił. Przy pomocy talerza, dwóch łopatek i zdolności manualnych przełożyłam placek na drugą stronę i smażyłam już tylko chwilkę.
  • Posypać szczypiorem 5. Przełożyłam na talerz i posypałam szczypiorem. Zjadłam na gorąco, pycha!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Groszek Jajka Pomidor

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować