Jajecznica ze szparagami

0 (0 ocen)

Pyszny i zdrowy pomysł na śniadanie. Dodatek szparagów i parmezanu wzbogaci zwykłą, nudną jajecznicę.

Składniki:


  • 1/2 pęczka szparagów
    6 jajek
    2 łyżki startego parmezanu+ do posypania
    sól
    świeżo zmielony kolorowy pieprz
    2 łyżki masła

Jajecznica ze szparagami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szparagi umyć, osuszyć i drobno pokroić, zachowując główki. Główki ugotować al dente. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić pokrojone szparagi i smażyć ok 5-10 minut pamiętając, aby pozostały lekko chrupiące.

    Wbić jajka, doprawić do smaku i smażyć do czasu aż uzyskamy pożądaną konsystencję. Na koniec dodać starty parmezan, wymieszać.

    Na talerzach układać porcje jajecznicy oraz ugotowane główki szparagów. Posypać parmezanem i oprószyć kolorowym pieprzem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy