Jajecznica z kurkami

5 (154 ocen)

  • 20 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Jajecznica z kurkami jest pyszna i aromatyczna

  • 20 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 0,5 cebuli
    100 - 125 gram kurek
    3 jajka
    1 czubata łyżka gęstej śmietany
    1 łyżka koperku lub natki pietruszki czy szczypiorek
    sol, pieprz kolorowy z młynka
    szczypta tymianku
    do smażenia masło z olejem 3:1 lub masło sklarowane
Wystaw ocenę:

5 (154 ocen)

Zobacz również:

Jajecznica Jajko Śniadanie

Jajecznica z kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oczyszczone i dokładnie umyte kurki osuszyć, większe pokroić zaś drobne zostawić w całości.
    Na rozgrzanym maśle z olejem zeszklić posiekaną cebulę,dodać kurki i smażyć kilka minut. Doprawić solą, pieprzem, tymiankiem. Jajka roztrzepać ze śmietaną i wlać do grzybów. Smażyć chwilę, aby jajka się ścięły, gdy zaczną się ścinać dodać posiekany koperek, ja tym razem posypałam szczypiorkiem.
    Rada:
    Aby jajecznica była aromatyczna nabijam ząbek czosnku na widelec, którym mieszam podczas smażenia jajecznicy. Dzięki temu jajecznica zyskuje ciekawszy smak.
    Gdy mrozimy kurki na zimę, należy je uprzednio zblanszować, aby nie były gorzkie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Jajka Kurki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować