Jajecznica z kurkami

4.51 (180 ocen)

Uwielbiać zbierać grzyby, a kurki to jedne z moich ulubionych, ponieważ mają wspaniały smak. W sezonie obowiązkowo goszczą w jajecznicy, która świetnie sprawdzi się jako śniadanie czy danie obiadowe.

Składniki:

  • 150g oczyszczonych kurek,
    4 jajka,
    1 łyżka mleka,
    1 mała cebula,
    sól,
    pieprz,
    masło do smażenia,
    szczypiorek

Wystaw ocenę:

4.51 (180 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Jajecznica

Jajecznica z kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurki dokładnie płuczemy. Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i szklimy cebulę, lekko ją solimy. Następnie dodajemy kurki, dusimy razem kilka minut pod przykryciem, aż grzyby zmiękną. W tym czasie do miseczki wbijamy jajka, dodajemy mleko i całość roztrzepujemy widelcem. Gdy grzyby będą miękkie wlewamy masę jajeczną i smażymy aż do ścięcia się jajek cały czas mieszając, oprószamy solą i pieprzem. Gotową jajecznicę wykładamy na talerz i posypujemy pokrojonym szczypiorkiem. Podajemy ją ze świeżym pieczywem lub chrupiącą bagietką. Życzę smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować