Uwielbiać zbierać grzyby, a kurki to jedne z moich ulubionych, ponieważ mają wspaniały smak. W sezonie obowiązkowo goszczą w jajecznicy, która świetnie sprawdzi się jako śniadanie czy danie obiadowe.
Składniki:
150g oczyszczonych kurek,
4 jajka,
1 łyżka mleka,
1 mała cebula,
sól,
pieprz,
masło do smażenia,
szczypiorek
Jajecznica z kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurki dokładnie płuczemy. Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i szklimy cebulę, lekko ją solimy. Następnie dodajemy kurki, dusimy razem kilka minut pod przykryciem, aż grzyby zmiękną. W tym czasie do miseczki wbijamy jajka, dodajemy mleko i całość roztrzepujemy widelcem. Gdy grzyby będą miękkie wlewamy masę jajeczną i smażymy aż do ścięcia się jajek cały czas mieszając, oprószamy solą i pieprzem. Gotową jajecznicę wykładamy na talerz i posypujemy pokrojonym szczypiorkiem. Podajemy ją ze świeżym pieczywem lub chrupiącą bagietką. Życzę smacznego :)
Komentarze