Jajecznica z kolostrum

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Kolostrum inaczej siara lub młodziwo. W dzisiejszych czasach taką siarę się zwykle wyrzuca lub wylewa, ale za czasów naszych babć robiło się z niej bardzo pożywne danie.

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 10 dag wędzonego boczku
    0,5 litra kolostrum / siary
    1 jajko
    1 szczypta soli

Jajecznica z kolostrum - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jajecznica z kolostrum 1. boczek pokroić w kosteczkę i wyłożyć na nagrzaną patelnię. Nie trzeba oleju, gdyż boczek puści swój tłuszcz. Boczek podsmażyć na rumiano.
  • Jajecznica z kolostrum 2. Jajko rozkłócić w misce i dodać siarę, dokładnie wymieszać i dodać do smażącego się boczku.
    Doprawić szczyptą soli i mieszać cały czas jak zwykłą jajecznicę kilka minut.
    Jajecznica nie musi być bardzo ścięta. Można wyłączyć palnik wcześniej, jak jeszcze konsystencja jest lekko płynna, ponieważ pod wpływem temperatury jajecznica jeszcze się zetnie.
    Najlepiej podawać jeszcze trochę płynną (może nawet z patelni) maczając w niej chleb.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy