Jajecznica z cukinią

0 (0 ocen)

Takim właśnie śniadaniem obudziłam męża w niedzielę rano. Podobnie jak ja jest wielbicielem cukinii więc zajadał ze smakiem

Składniki:


  • 3 plasterki szynki wędzonej
    1 mała cukinia
    1 cebula
    2 łyżki masła
    5 jajek wiejskich
    szczypta soli
    pieprz kolorowy do smaku

Jajecznica z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    cebulę obrać, przekroić na 4 a następnie w cienkie plasterki. Szynkę pokroić w kostkę. Wrzucić na patelnię razem z masłem, smażyć aż cebula się zeszkli.

    Cukinię wyszorować, osuszyć, odciąć końce i pokroić w kosteczkę.

    Wrzucić na patelnię i smażyć chwilę razem, dodając szczyptę soli (tylko szczyptę ponieważ szynka już jest słona).

    Wbić 5 jajek wiejskich, zamieszać drewnianą łopatką i smażyć chwilę na średnim ogniu, do uzyskania odpowiedniej konsystencji jajecznicy.

    Nałożyć jajecznicę na talerze i podawać z pomidorem i świeżym domowym chlebem z masłem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy