Jajecznica z botwinką i makaronem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Jedliście kiedyś jajecznicę z botwinką i makaronem? Jeżeli nie to spróbujcie i spróbujcie, bo jest pyszna i niezwykle sycąca. Doskonale sprawdzi się na śniadanie, kolację czy nawet obiad ( tak jak było w moim przypadku ). Według mnie nie potrzeba już do niej żadnego pieczywa. Bardzo polecam przepis. Zapraszam:)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • pęczek botwinki
    sok z cytryny
    4 jajka
    1 szklanka makaronu mini kółek
    pół pęczka koperku
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
    masło do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Botwinka Jajecznica Jajko Śniadanie

Jajecznica z botwinką i makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Botwinkę oczyszczamy, płuczemy i drobno kroimy, przekładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości, pod koniec gotowania solimy, następnie dokładnie odcedzamy i studzimy. Następnie skrapiamy lekko sokiem z cytryny i mieszamy, dzięki temu botwinka nie straci koloru.
  • 2. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i dokładnie studzimy.
  • 3. Koperek płuczemy i dokładnie osuszamy, następnie drobno siekamy.
  • 4. Do dużej miski wbijamy jajka, dodajemy makaron, botwinkę i koperek ( odrobinę odkładamy do posypania jajecznicy ), mieszamy przyprawiając do smaku solą i pieprzem.
  • 5. Na patelni rozgrzewamy masło ( tak około 2 łyżki ), wlewamy przygotowaną masę i smażymy cały czas mieszając, gdy jajka będą ścięte jajecznica jest gotowa.
  • 6. Na talerze nakładamy po porcji jajecznicy, posypujemy posiekanym koperkiem i podajemy. Smacznego życzę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Botwina Jajka Koper Makaron Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować