Jajecznica z boczkiem, groszkiem i porem

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Prosta w przygotowaniu, aromatyczna jajecznica ze smakowitymi dodatkami. Idealna na pożywne śniadanie lub kolację.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 jajek
    160 g boczku wędzonego parzonego
    160 g zielonego groszku (do wyboru: świeży, mrożony – uprzednio rozmrożony , konserwowy – uprzednio osączony)
    100 g pora
    3 łyżki posiekanego szczypiorku
    2 łyżki posiekanego lubczyku
    2 łyżki oleju słonecznikowego
    1 kopiasta łyżka musztardy sarepskiej
    1 łyżeczka całych nasion kminku
    ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
    ½ łyżeczki papryki słodkiej mielonej
    sól do smaku
    pieprz biały mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Jajecznica Jajko Przystawki

Jajecznica z boczkiem, groszkiem i porem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jajecznica z boczkiem, groszkiem i porem 1. Na patelni rozgrzać olej. Dodać pokrojony w małą kostkę boczek, posiekanego pora oraz wsypać przyprawy – kminek, gałkę muszkatołową, słodką paprykę. Składniki smażyć 10 min, co jakiś czas mieszając. Następnie dołożyć groszek i smażyć jeszcze 2 – 3 min.
  • Jajecznica z boczkiem, groszkiem i porem 2. Do zawartości patelni dodać roztrzepane z musztardą jajka i smażyć, mieszając, do osiągnięcia pożądanego stopnia ścięcia. Na końcu jajecznicę wymieszać ze szczypiorkiem oraz lubczykiem i całość doprawić przyprawami do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować