Jajecznica w naleśniku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wsypać mąkę i szczyptę soli .Wlewać mleko z wodą i energicznie mieszać trzepaczką, aby nie powstały grudki. Dodać jajka i ponownie wymieszać.Rozgrzać patelnię .Dodać odrobinę oleju. Ciasto ponownie zamieszać. Chochelką wlać trochę ciasta na środek patelni i poruszając nią, rozprowadzić je po całej powierzchni. Smażyć, aż od spodu się przyrumieni, a z wierzchu ciasto się zetnie tj. nie będzie już płynne. Łopatką przewrócić na drugą stronę i smażyć chwilę, aż się przyrumieni.
Następnie jajka roztrzepać w miseczce, razem z mlekiem, solą i pieprzem. Patelnię rozgrzać, nalać odrobinę oleju (lub łyżeczkę sklarowanego masła) usmażyć nie mocno ściętą jajecznicę.Gorący naleśnik pokrywamy do połowy jajecznicą,posypujemy szczypiorkiem.Składamy jak krokieta.Smacznego :)
Komentarze