Jajecznica ogórkowo-serowa

0 (0 ocen)

  • 25 min

Jajecznica z duszonym ogórkiem małosolnym i cebulką oraz kremowym serkiem topionym. Świetna na śniadanie lub kolację.

  • 25 min

Składniki:

  • 5 jajek
    100 g kremowego serka topionego
    3 ogórki małosolne - łącznie 450 g (wg przepisu "Małosolne - o kurczę!")
    1 cebula (70 g)
    5 łyżek masła
    1 łyżka przyprawy do kurczaka
    1 łyżeczka przyprawy kebab - gyros
    1 łyżeczka czosnku granulowanego
    szczypta pieprzu czarnego mielonego (wg uznania)

Jajecznica ogórkowo-serowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jaj 1. Cebulę posiekać, ogórki pokroić w kosteczkę. Warzywa dusić na maśle 10 min. Następnie dodać wszystkie przyprawy oraz serek - podgrzewać do momentu rozpuszczenia serka, stale mieszając.
  • jaj 2. Na końcu wbić jajka i mieszać na małym ogniu do momentu ścięcia jajek.
  • jaj 3. Podawać do pieczywa lub na pieczywie.

Porady

Jeśli zostały użyte zwykłe ogórki małosolne, jajecznicę należy doprawić papryką słodką mieloną i ewentualnie dosolić.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy