Jajecznica na mleku z rzodkiewką i szczypiorkiem

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób

Jajecznica na mleku jest bardzo smaczna i aksamitna, pamiętam taką z dzieciństwa i czuję ten smak.
Od czasu do czasu robię i eksperymentuję. Udało się! Z przesmażoną rzodkiewką jest jeszcze lepsza, taka chrupiąca i wiosenna.

  • 15 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 4 jaja + 80 ml mleka + 1 płaska łyżka mąki + sól i odrobina pieprzu
    szczypior w ilości jak kto lubi
    5 rzodkiewek
    masło do smażenia

Jajecznica na mleku z rzodkiewką i szczypiorkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę rozprowadzić z mlekiem na gładką masę, wbić jajka i dobrze wymieszać z solą i pieprzem.
    Na patelni rozpuścić masło, dodać pokrojoną w plasterki rzodkiewkę, posolić, dodać posiekany szczypior i mieszankę jajeczną.
    Smażyć krótko , aby tylko się ścięła, wtedy jest w smaku aksamitna i pachnąca.

Komentarze

Podobne przepisy