Jajecznica na makaronie

0 (0 ocen)

Wolne dni to nie tylko odpoczynek od pracy i błogie lenistwo, ale również smaczne śniadanie we dwoje :)

Składniki:

  • resztki ugotowanego poprzedniego dnia makaronu – u mnie penne rigate – w ilości wystarczającej na dwie osoby
    2 parówki z indyka
    3 jajka
    2 łyżki mleka
    1 łyżka masła
    sól
    pieprz
    pomidor
    1/2 młodej cebuli ze szczypiorem

Jajecznica na makaronie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidora nacięłam na krzyż od strony ogonka, sparzyłam wrzątkiem i obrałam ze skóry. Pokroiłam w półplasterki. Cebulkę również pokroiłam w półplasterki, a szczypior w cienkie ukośne paseczki.
  • 2. Jajka umyłam, wybiłam do miseczki, dodałam mleko, sól i pieprz do smaku, i dokładnie roztrzepałam widelcem.
  • 3. Parówki obrałam z osłonek, pokroiłam ukośnie w plasterki.
  • 4. Na patelni rozgrzałam masło, obsmażyłam na nim parówki, dołożyłam makaron i smażyłam powoli, żeby się zagrzał i troszkę zrumienił. Wlałam roztrzepane jajka i smażyłam mieszając, aż osiągnęły ulubioną przeze mnie konsystencję.
  • 5. Rozłożyłam na dwa talerze. Obok ułożyłam pomidora, na nim cebulę, posoliłam i popieprzyłam. Całość posypałam szczypiorem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy