jajecznica na krochmalu

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 3 osób

Kolejny przepis z wiejskiej kuchni polskiej.

  • 15 min
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • 5 łyżek świeżej skrobi (krochmalu) odcedzonej ze świeżych ziemniaków
    szklanka mleka
    6 jajek
    sól lub domowa wegeta
    1-2 łyżki masła

Jajecznica na krochmalu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-20264kp 1. Aby otrzymać krochmal należy przecedzić posiekane ziemniaki przez durszlak na miskę i odstawić przecedzoną wodę do odstania. Na dnie miski osadzi się skrobia ziemniaczana.
  • image-07b5j6p 2. Gdy skrobia osadzi się na dnie miski, ostrożnie należy wylać wodę.
  • image-15ndn8u 3. Do skrobi wlewamy mleko i dokładnie mieszamy.
  • image-26qc7er 4. Następnie wbijamy jajka i dokładnie roztrzepujemy masę.
  • 5. Na patelni rozgrzewamy masło, wylewamy masę i smażymy jak jajecznicę. Podajemy posypane ulubionymi ziołami.

Porady

Z pozostałych ziemniaków można ugotować np. zupę kartoflankę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy