Jajeczne kwiatuszki na zielonej łące

4.5 (170 ocen)

Zrobiłam kwiatki na kolację,poszły jak świeże bułeczki :-)

Składniki:

  • 3 jaka kurze
    1 duża czerwona cebula
    3 łyżki majonez winiary
    3 pomidorki koktajlowe
    sól morska,pieprz wg.uznania
    paseczki pora (ilość wg. uznania)
    PONADTO
    nóż do dekoracji
    1 szczypta barwnik spozywczy rózowy lub żółty
    1 szczypta barwnik spozywczy zielony
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Jajko Przystawki

Jajeczne kwiatuszki na zielonej łące - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka gotujemy na twardo,nastepnie obieramy ze skorupek.Płuczemy pod bieżącą wodą i wkładamy do garnka z ciepłą wodą z odrobiną barwnika różowego lub żółtego na ok.10minut
  • Jajeczne kwiatuszki na zielonej łące 2. W tym czasie kiedy nam sie jajka barwią dodajemy do miseczki majonez z odrobinką barwnika spożywczego zielonego i całość mieszamy.
  • 3. Cebule obieramy ,płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.Następnie za pomocą nożyka do dekoracji kroimy ją na pół i wyciagamy najwieksze z niej korony tzn. 6 sztuk.
  • 4. Po dziesięciu minutach wyjmujemy jajka,osuszamy ręcznikiem papierowym i również za pomocą nożyka do dekoracji kroimy je na pół w poprzek.
    Na małych talerzykach rozkładamy po porcji majonezu.Na majonez kładziemy korony,w korony jajka,solimy i pieprzymy.A na jajkach układamy po połówkach pomidorków,dekorujemy paseczkami pora.
  • Jajeczne kwiatuszki na zielonej łące 5. Gotowe podajemy na kolację,sniadanie lub jako przystawkę :-)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować