Od dziecka pamiętam kotlety jajeczne z samych jajek i szczypiorku ( jeszcze te ze szkolnej stołówki) , tak przygotowane są o wiele smaczniejsze , pasta z tuńczyka oraz marchewka z groszkiem nadają im oryginalnego smaku :)
25 min
Składniki:
Na 8 kotletów:
7 jajek ugotowanych na twardo + 1 surowe
200 g marchewki z groszkiem ( nie mrożonej)
1 opakowanie pasty z tuńczyka
sól , pieprz
szklanka mąki
Jajeczne kotlety z tuńczykiem i marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka obieramy , rozdrabniamy widelcem , dodajemy pastę z tuńczyka , marchew z groszkiem oraz sól i pieprz.
Wbijamy surowe jajko , wyrabiamy masę.
2.Formujemy kotleciki , każdy obtaczamy w mące ( żeby kotleciki ładnie ukształtować , przed nabieraniem masy maczamy ręce w wodzie). Smażymy na złoty kolor z obu stron.
Podajemy z ziemniakami i sałatką z ogórków kiszonych z cebulą lub świeżym pieczywem.
Komentarze