Jajeczna babka

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Wspaniała i mało pracochłonna babka świąteczna , która nie sprawi nikomu żadnego problemu, wyśmienicie smakuje i tak samo wygląda, o delikatnym posmaku likieru jajecznego. Obowiązkowa propozycja na świątecznym stole.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 jaj
    20 dag cukru pudru
    32 g cukru wanilinowego
    1 szklanka likieru jajecznego- adwokat
    ¾ szklanki oleju
    125 g mąki pszennej
    125 g mąki ziemniaczanej
    3 łyżeczki pełne proszku do pieczenia
    Lukier do polania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Desery Alkohole Likiery

Jajeczna babka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie 1. Wszystkie składniki do przygotowania babki muszą mieć temperaturę pokojową. To gwarancja udanego wypieku.
    Jajka wbić do miski, wsypać cukier puder, oraz cukier wanilinowy, zmiksować mikserem na najwyższych obrotach do uzyskania jasnej puszystej masy, zmniejszyć obroty do minimum, wlać olej oraz adwokat. Delikatnie zmiksować.
    Mąkę pszenną wymieszać mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia, wsypać do masy jajecznej, całość miksować 2 minuty.
  • Przygotowanie 2. Ciasto przelać do natłuszczonej masłem formy na babkę-ja miałam silikonową więc niczym nie natłuszczałam. Piec 55 minut w temp 180*c na grzaniu góra dół. Gotowy wypiek studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach. Przed podaniem polukrować.
    Słodkich wypieków!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Likier jajeczny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować