Wspaniała i mało pracochłonna babka świąteczna , która nie sprawi nikomu żadnego problemu, wyśmienicie smakuje i tak samo wygląda, o delikatnym posmaku likieru jajecznego. Obowiązkowa propozycja na świątecznym stole.
60 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
5 jaj
20 dag cukru pudru
32 g cukru wanilinowego
1 szklanka likieru jajecznego- adwokat
¾ szklanki oleju
125 g mąki pszennej
125 g mąki ziemniaczanej
3 łyżeczki pełne proszku do pieczenia
Lukier do polania
Jajeczna babka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki do przygotowania babki muszą mieć temperaturę pokojową. To gwarancja udanego wypieku.
Jajka wbić do miski, wsypać cukier puder, oraz cukier wanilinowy, zmiksować mikserem na najwyższych obrotach do uzyskania jasnej puszystej masy, zmniejszyć obroty do minimum, wlać olej oraz adwokat. Delikatnie zmiksować.
Mąkę pszenną wymieszać mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia, wsypać do masy jajecznej, całość miksować 2 minuty.
2.Ciasto przelać do natłuszczonej masłem formy na babkę-ja miałam silikonową więc niczym nie natłuszczałam. Piec 55 minut w temp 180*c na grzaniu góra dół. Gotowy wypiek studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach. Przed podaniem polukrować.
Słodkich wypieków!
Komentarze