Jajeczka zapiekane pod serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ugotować w osolonym wrzątku,obrać ze skorupek,zimne przekroić na połówki,żółtka wydrążyć do miseczki.
Szynkę pokroić drobniutko,ser radamer zetrzeć na tarce o drobniutkich oczkach,odłożyć dwie łyżki sera a resztę dodać do żółtek razem ze śmietaną i majonezem,doprawić do smaku solą białym pieprzem i szczyptą zielonej czubricy wymieszać farsz i napełnić połówki jajek.
Ułożyć w formie nasmarowanej masłem,posypać reszta sera po wierzchu i zapiekać w niskiej temp około 120*c przez 15-20 minut aż ser się rozpuści i leciutko przyrumieni.
Podawać ułożone na sałacie na ciepło ,lecz doskonale smakuje tez na zimno. Udekorować świeżym koperkiem lub posiekaną rzeżuchą.
Komentarze