Jajeczka z ptasiego mleczka

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Z jajek można zrobić wydmuszki przy pieczeniu wielkanocnego ciasta.

Składniki:

  • ● 4 kolorowe galaretki
    ● 1 szkl. mleka
    ● 2 śnieżki
    ● op. wiórków kokosowych (białych lub zielonych)
    ● kilka jajek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Jajko

Jajeczka z ptasiego mleczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka sparzamy. Na szerszym końcu robimy otwór o średnicy ok. 1 cm i wylewamy zawartość. Skorupki wypełniamy wodą i wkładamy do garnka z wodą. Gotujemy kilka minut. Studzimy. Wodę ze skorupek wylewamy.
  • 2. Każdą galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szkl. wrzątku. Śnieżki dzielimy na 4 porcje. Każdą ubijamy z 1/4 szkl. zim­nego mleka i oddzielnie mieszamy z galaretkami. Kolejno wlewamy do skorupek, tworząc kolorowe warstwy. Odstawiamy do stężenia. Skorupki usuwamy.
  • 3. Pozostałe kolorowe ptasie mleczka wlewamy kolejno do salaterki. Każdą warstwę posypujemy wiórkami kokosowymi. Na wierzchu powinno znaleźć się ptasie mleczko w kolorze zielonym.

Porady

RADY K. Marciniak-Łydy Jeżeli chcemy, żeby warstwy ptasiego mleczka były równe, po wlaniu każdego koloru schładzamy jajka ok. 10 minut. Jeśli ptasie mleczka będziemy wlewać jedno po drugim, otrzymamy nieregularne wzorki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Notka redakcyjna

PP_04-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować