Jaja zapiekane na boczniakach

0 (0 ocen)

Jeden z wielu pysznych sposobów na przygotowanie jajek

Składniki:

  • 1 łyżka masła sklarowanego
    1/2 cebuli
    czosnek granulowany
    25 dag boczniaków
    sól
    pieprz
    4 jajka
    posiekana natka pietruszki i koperek do posypania

Jaja zapiekane na boczniakach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obrałam, pokroiłam w kosteczkę. Boczniaki oczyściłam, odkroiłam gąbczaste końcówki ogonków, pokroiłam w paski w poprzek blaszek.
  • 2. Na patelni z metalową rączką rozgrzałam masło, zeszkliłam na nim cebulę, lekko oprószając ją solą.
    Do cebuli dodałam boczniaki i obsmażyłam prawie nie mieszając (żeby się nie rozleciały).
    Oprószyłam pieprzem i odrobiną granulowanego czosnku.
  • 3. Na grzyby wybiłam jajka, oprószyłam je solą i pieprzem.
  • 4. Patelnię wstawiłam na dolną półkę piekarnika rozgrzanego do 200 stopni.
    Piekłam kilka minut do ścięcia białka.
  • 5. Jajka podałam posypane siekaną zieleniną, z pieczonymi ziemniakami i surówką z kapusty pekińskiej.

Porady

Trzeba pamiętać, aby nie zapiekać jajek na patelni z plastikową rączką!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy