Jaja zapiekane na boczniakach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obrałam, pokroiłam w kosteczkę. Boczniaki oczyściłam, odkroiłam gąbczaste końcówki ogonków, pokroiłam w paski w poprzek blaszek.
2.Na patelni z metalową rączką rozgrzałam masło, zeszkliłam na nim cebulę, lekko oprószając ją solą.
Do cebuli dodałam boczniaki i obsmażyłam prawie nie mieszając (żeby się nie rozleciały).
Oprószyłam pieprzem i odrobiną granulowanego czosnku.
3.Na grzyby wybiłam jajka, oprószyłam je solą i pieprzem.
4.Patelnię wstawiłam na dolną półkę piekarnika rozgrzanego do 200 stopni.
Piekłam kilka minut do ścięcia białka.
5.Jajka podałam posypane siekaną zieleniną, z pieczonymi ziemniakami i surówką z kapusty pekińskiej.
Porady
Trzeba pamiętać, aby nie zapiekać jajek na patelni z plastikową rączką!
Komentarze