Jaja w sosie koperkowym

4.5 (141 ocen)

  • 25 min

Sos jest rewelacyjny i zawsze się udaje .

  • 25 min

Składniki:

  • Jajka
    Ziemniaki
    Zimne mleko
    Koperek ( świeży lub mrożony )
    Łyżka masła
    Łyżka mąki
    Sól, pieprz oraz gałka muszkatołowa .
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Jaja w sosie koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zasmażka . 1. Ziemniaki obieramy ,myjemy i gotujemy .
    Jajka gotujemy na twardo .
    W rondelku rozpuszczamy masło ( nie może się zrumienić !!! ) , wsypujemy mąkę i robimy białą zasmażkę .
  • Dolewamy mleka aż sos będzie odpowiednio gęsty . 2. Po 10 sekundach wlewamy trochę zimnego mleka i energicznie mieszamy trzepaczką aby nie powstały grudki . W trakcie gęstnienia sosu dolewamy cały czas mleko do uzyskania pożądanej konsystencji . Dodajemy szczyptę pieprzu , gałki muszkatołowej oraz soli do smaku .
  • Sos koperkowy. 3. Wsypujemy koperek i mieszamy .
    Wykładamy ziemniaki , wlewamy trochę sosu na talerz i wykładamy jaja .

Porady

Sos beszamelowy jest wspaniałą bazą dla innych sosów . Dodając zamiast koperku łyżkę startego chrzanu otrzymamy sos chrzanowy itd . Polecam zrobić również sos musztardowy i pietruszkowy .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować