Jaja po kardynalsku w wersji mini

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Jaja po kardynalsku to jaja zapiekane w pomidorach. Wersja mini to jajeczka przepiórcze zapiekane w pomidorkach cherry.

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 9 jajeczek przepiórczych
    9 pomidorków cherry
    sól morska
    pieprz kolorowy
    masło do wysmarowania formy
    ew. parmezan w płatkach
    listki bazylii do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Jajko Przystawki

Jaja po kardynalsku w wersji mini - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy pomidorki: ścinamy wierzchołki od strony szypułki i małą łyżeczką wydrążamy miąższ. Do środka wsypujemy odrobinę soli.
  • 2. Jajeczka wybijamy (np. do kieliszka) i ostrożnie przelewamy do pomidorków. Pomidorki ustawiamy w foremce do zapiekania wysmarowanej masłem. Całość posypujemy solą morska i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.
  • 3. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i zapiekamy ok. 10-12 minut. Pod koniec pieczenia lub po wyjęciu potrawy z piekarnika można posypać pomidorki płatkami lub wiórkami parmezanu.
  • 4. Przed podaniem potrawę dekorujemy świeżymi listkami bazylii.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidorki cherry

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na ciepło Śniadanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować