"Jaja na bogato"- przekładane kiełbasą na tartince

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Świąteczny żurek robi moja mama,a ja przygotowuję "jaja na bogato".Są to jaja przekłądane kiełbasą z sosem majonezowo-koperkowym w towarzystwie ogórka.Zawsze serwuję je na chlebku posmarowanym masłem.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - jajka duże: 4 sztuki
    - kiełbasa wędzona (plastry ok.5mm, kroimy podczas przygotowywania potrawy): 16 plastrów
    - majonez: 4 łyżki
    - ogórek szklarniowy: 1 sztuka
    - koperek - posiekany: 2 łyżki
    - chleb wiejski kromki: 4 sztuki
    - paryka czerwona marynowana: 2 plastry
    - kurkuma: 1 łyżeczka
    - sól: 2 szczypty
    - pieprz kolorowy mielony: 4 szczypty
    - masełko ziołowe lub cebulowe: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Chleb Jajko Przystawki Majonez

"jaja na bogato"- przekładane kiełbasą na tartince - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jajka gotowane 1. Wlewamy wodę do rondla,(aby zakryła jajka). Wkładamy odpowiednią ilość jajek i solimy wodę. Najlepiej 2 łyżeczki, by skorupka lepiej odchodziła po ugotowaniu. Od momentu zagotowania wody, gotujemy nasze jajka na twardo 7-8 minut.W tym samym czasie zagotować wodę z dodatkiem kurkumy.Obrać ze skorupek(kilka jajek możemy obrać tylko częściowo,wówczas otrzymamy jajka 2-kolorowe) i ponownie gotować w wodzie z dodatkiem kurkumy(3 minuty). W tym czasie siekamy drobno koperek i mieszamy go z majonezem oraz szczyptą soli.
  • jaja kolorowe 2. Jajka obieramy ze skorupek i krajalnicą (do jaj) kroimy w plasterki.
  • foremka 3. Z kromek chleba wycinamy okrągłe tartinki. Do tego celu używam wycinarki.Tartinki smaruję masłem cebulowym i posypuję koperkiem.
  • jaja na bogato mniam 4. Kiełbase kroimy w 5 mm plasterki.Ogórka myjemy i kroimy karbowanym nożem w plasterki.Na tartinkach układamy naprzemiennie plastry jaj( 4 sztuki) i plastry kiełbasy( 3 sztuki),zaczynając od plasterka jajka.Na każda piramidkę nakładamy kleks gestego sosu majonezowo-koperkowego i kawałki papryki marynowanej,jajka i ogórka.Wokół tartinek układamy plastry ogórka i posypujemy świezo mielonym kolorowym pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Majonez Jajka Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować