Świąteczny żurek robi moja mama,a ja przygotowuję "jaja na bogato".Są to jaja przekłądane kiełbasą z sosem majonezowo-koperkowym w towarzystwie ogórka.Zawsze serwuję je na chlebku posmarowanym masłem.
"jaja na bogato"- przekładane kiełbasą na tartince - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wlewamy wodę do rondla,(aby zakryła jajka). Wkładamy odpowiednią ilość jajek i solimy wodę. Najlepiej 2 łyżeczki, by skorupka lepiej odchodziła po ugotowaniu. Od momentu zagotowania wody, gotujemy nasze jajka na twardo 7-8 minut.W tym samym czasie zagotować wodę z dodatkiem kurkumy.Obrać ze skorupek(kilka jajek możemy obrać tylko częściowo,wówczas otrzymamy jajka 2-kolorowe) i ponownie gotować w wodzie z dodatkiem kurkumy(3 minuty). W tym czasie siekamy drobno koperek i mieszamy go z majonezem oraz szczyptą soli.
2.Jajka obieramy ze skorupek i krajalnicą (do jaj) kroimy w plasterki.
3.Z kromek chleba wycinamy okrągłe tartinki. Do tego celu używam wycinarki.Tartinki smaruję masłem cebulowym i posypuję koperkiem.
4.Kiełbase kroimy w 5 mm plasterki.Ogórka myjemy i kroimy karbowanym nożem w plasterki.Na tartinkach układamy naprzemiennie plastry jaj( 4 sztuki) i plastry kiełbasy( 3 sztuki),zaczynając od plasterka jajka.Na każda piramidkę nakładamy kleks gestego sosu majonezowo-koperkowego i kawałki papryki marynowanej,jajka i ogórka.Wokół tartinek układamy plastry ogórka i posypujemy świezo mielonym kolorowym pieprzem.
Komentarze