Jagodzianki z twarogiem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

miękkie, puszyste jagodzianki z dużą ilością jagódek i twarogu. Smakują wszystkim, polecam póki sezon na jagody w pełni.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Przepis na 12 jagodzianek.


    ciasto :

    mąka 1/2 kg
    ciepłe mleko 1/2 szklanki
    drożdże suche 1 opakowanie
    żółtka 2 sztuki
    cukier 1/2 szklanki


    oraz:

    twaróg 1 kostka
    cukier 2 łyżki

    owoce :

    jagody w/g uznania

    masło do smarowania jagodzianek.

Jagodzianki z twarogiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    W dużej misce umieścić mąkę, suche drożdże, żółtka roztrzepać z cukrem, dodać do mąki, wymieszać.
    Masę przełożyć na blat i zacząć wyrabiać dolewając letnie mleko.
    Wyrabiać do momentu aż ciasto będzie gładkie i zacznie odchodzić od rąk, wtedy ciasto podsypać mąką przykryć ściereczką i zostawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce.

    Jagody umyć.


  • 2. Jak ciasto ładnie wyrośnie rozwałkować na prostokąt, posmarować twarogiem wymieszanym z cukrem , posypać jagodami następnie złożyć na pół, wzdłuż dłuższego boku, ułożyć na blaszkę ,ostrym nożem pokroić na 12 części.
  • 3. Posmarować masłem i po 10 minutach wstawić do gorącego piekarnika (180 st.) na 20 minut.

    Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy