Jagodzianki z twarogiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
W dużej misce umieścić mąkę, suche drożdże, żółtka roztrzepać z cukrem, dodać do mąki, wymieszać.
Masę przełożyć na blat i zacząć wyrabiać dolewając letnie mleko.
Wyrabiać do momentu aż ciasto będzie gładkie i zacznie odchodzić od rąk, wtedy ciasto podsypać mąką przykryć ściereczką i zostawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
Jagody umyć.
2.Jak ciasto ładnie wyrośnie rozwałkować na prostokąt, posmarować twarogiem wymieszanym z cukrem , posypać jagodami następnie złożyć na pół, wzdłuż dłuższego boku, ułożyć na blaszkę ,ostrym nożem pokroić na 12 części.
3.Posmarować masłem i po 10 minutach wstawić do gorącego piekarnika (180 st.) na 20 minut.
Komentarze