Jagodzianki z serem

0 (0 ocen)

Trochę inny pomysł na jagodzianki bo z serem.

Składniki:

  • Składniki na ciasto:

    1/2 kg mąki pszennej typ 550
    250 ml letniego mleka
    25 g świeżych drożdży
    70g masła
    1 jajko + 1 do posmarowania wierzchu
    3-4 łyżki cukru
    szczypta soli

    Składniki na nadzienie:

    250 g twarogu
    1 żółtko
    1/4 szklanki cukru
    200g jagód

    Składniki na kruszonkę:

    1 łyżka masła
    2 łyżki mąki
    1 łyżka cukru

Jagodzianki z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mleka, drożdży, 1 łyżeczki cukru i 5 łyżek mąki zrobić rozczyn. Przykryć i zostawić w temperaturze pokojowej na 20 minut. Następnie dodać resztę mąki, cukier, szczyptę soli i sparzone jajko. Na końcu wlać rozpuszczone letnie masło. Zagnieść ciasto ręcznie lub mikserem z hakiem. Przykryć i odstawić na jedną godzinę do wyrośnięcia (ma podwoić objętość). Twaróg zmieszać z żółtkiem i cukrem. Ciasto wyłożyć na stolnicę, podzielić na 9-10 porcji. Każdy kawałek rozpłaszczyć. Nałożyć 1 łyżeczkę sera i 3 łyżeczki jagód. Zlepić i uformować podłużną bułeczkę. Układać zlepieniem do dołu. Zostawić na 10 minut do wyrośnięcia. Składniki na kruszonkę zagnieść. Każdą bułeczkę posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką.Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 20 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy