jagodzianki z kruszonką

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Oto przepis na dobrze wszystkim znane jagodzianki, a jednak wegańskie - bez mleka, bez jajek, bez tłuszczów zwierzęcych.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • bułeczki:
    500g mąki pszennej pełnoziarnistej
    350ml mleka roślinnego np. sojowego
    40g drożdży
    3/4 szkl. cukru
    6 łyżek oleju
    1/2 łyżeczki soli
    1,5 szkl. drobnych owoców

    kruszonka:
    1/2 szkl. mąki białej
    1/3 szkl. oleju
    3-4 łyżki cukru (np. waniliowego)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Jagodzianki Desery

Jagodzianki z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko podgrzewamy tak, aby było ciepłe, ale nie gorące. Rozpuszczamy w nim drożdże i sporą łyżkę cukru. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15-20 minut.
  • 2. W dużej misce łączymy mąkę, cukier i sól. Następnie dodajemy olej i wyrośnięte drożdże. Ugniatamy ciasto, aż będzie gładkie. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
  • 3. Jeśli korzystamy z mrożonych owoców to wyciągamy je, przelewamy wodą, dobrze odsączamy i odkładamy posypane niewielką ilością cukru.
  • 4. Gdy ciasto już wyrośnie dzielimy je na dwie części. Każdą rozwałkowujemy na grubość ok. 1-1,5cm. Wykrawamy kwadraty, na środek każdego nakładamy po kilka owoców i sklejamy rogi w kopertę, a następnie formujemy okrągłą bułeczkę.
  • 5. Gotowe bułeczki po raz kolejny odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 40 minut. W tym czasie łączymy wszystkie składniki na kruszonkę.
  • 6. Wyrośnięte bułeczki smarujemy wodą i posypujemy kruszonką. Formę smarujemy olejem lub podkładamy papier do pieczenia. Jagodzianki pieczemy w nagrzanym do 180ºC piekarniku przez ok. 20 minut.

Porady

Jagodzianki niechętnie ściągają się z formy, dopóki są ciepłe, więc łasuchy muszą poczekać przynajmniej 20 minut, żeby nie zniszczyć bułeczek ;)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować