Jagodzianki z kruszonką

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Wracając z wakacji kupiłam po drodze jagody. Zatrzymaliśmy się w bezpiecznym miejscu na Mławskim parkingu. Lubię kupić od zbieraczy. Wstają wcześnie rano, aby móc je sprzedać powracającym z nad morza. Jagód nie ma ich wiele w tym roku. I choć łatwiej jest zmiksować je w koktajlu, to podjęłam się wypieku.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Składniki na 12 bułeczek:

    500 gram mąki orkiszowej + trochę do podsypywania lub zwykła pszenna

    paczuszka drożdży suszonych lub 50 gram świeżych

    2/3 szklanki mleka ( może być roślinne np. kokosowe)

    50 ml oleju rzepakowego lub rozpuszczonego masła lub oleju kokosowy

    150 gram cukru trzcinowego jasnego dość drobnego

    2 jaja

    1/2 łyżeczki mielonej wanilii lub cukier waniliowy
    Nadzienie:

    szklanka jagód

    2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

    skórka z połówki cytryny

    1 łyżka cukru trzcinowego

    1/2 łyżeczki cynamonu
    Kruszonka:

    2 łyżki czubate mąki orkiszowej

    2 łyżki oleju lub łyżka masła

    2 łyżki cukru trzcinowego

    szczypta cynamonu lub wanilii

    białko do smarowania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Jagodzianki Desery

Jagodzianki z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W niewielkiej ilości mleka rozpuścić drożdże, dodać trochę cukru trzcinowego i pół łyzeczki mąki orkiszowej. Poczekać kilka minut aż "ruszy". Mąkę przesiać, dodać zaczyn, wbić jaja, dodać cukier, mleko i zacząć wyrabiać. Pod koniec dodać wybrany tłuszcz. Wyrabiać kilka minut aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Miskę wysypać mąką położyć na niej wyrobione ciasto i przykryć ściereczką lub czepkiem foliowym. Odstawić do wyrośnięcia ( u mnie wyrosło w godzinę). Po wyrośnięciu ciasto jeszcze raz wyrobić chwilę i podzielić na równe części. Ja podzieliłam je na 80 gramowe bułeczki.

    Wymyte i osuszone jagody doprawić podanymi składnikami nadzienia. Z ciasta uformować kule, spłaszczyć. Na środek kłaść 1-2 łyżeczki jagód lub więcej w zależności od wielkości ciasta. Zawinąć od spodu i uformować bułeczkę okrągłą lub podłużną. Układać na blasze wyłożonej papierem i posmarowanym oliwą w ok. 2 cm odległości od siebie. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na kila minut. W między czasie przygotować kruszonkę.

    Nastawić piekarnik na 180 stopni C.

    Wyrośnięte bułeczki posmarować białkiem, posypać kruszonką. Piec 30-45 minut. Moje wypiekły się w 35 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować