JAGODZIANKI Z KRUSZONKĄ

4.49 (162 ocen)

  • 1 godz. 30 min

PYSZNE DROŻDŻÓWKI Z LEŚNYMI SKARBAMI,NA KTÓRE CZEKA SIĘ CAŁY ROK!

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • CIASTO NA 10 SZT:
    2 i 1/4 szklanki mąki pszennej chlebowej
    3/4 szklanki letniego mleka
    3 łyżki cukru
    1 żółtko
    1 jajko
    7 g suchych drożdży
    60 g miękkiego masła
    szczypta soli
    bułka tarta
    1 jajko do smarowania bułek
    NADZIENIE:
    40 dag jagód
    łyżka cukru
    KRUSZONKA:
    1/4 szklanki mąki
    2 łyżki cukru
    cukier waniliowy 8 g
    30 g roztopionego masła
Wystaw ocenę:

4.49 (162 ocen)

Zobacz również:

Bułki Bułki drożdżowe Desery

Jagodzianki z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wymieszać mleko,cukier,jajko i żółtko.
    Dodać mąkę zmieszaną z drożdżami,masło i sól.
    Wyrobić nie klejące się ciasto. Odstawić w cieple miejsce do podwojenia objętości.
    Następnie krótko zagnieść,uformować bułeczki i zostawić do wyrośnięcia.
    Dnem szklanki zrobić w każdej wgłębienie,prawie do samej blachy.Nasypać 1/2 łyżeczki bułki tartej i wyłożyć jagody wymieszane z cukrem.
    Kruszonkę wyrobić między palcami.
    Bułeczki posmarować jajkiem,posypać kruszonką.
    Piec w 190 st. przez 20 minut.

Porady

Drożdżówki są równie pyszne z truskawkami czy wiśniami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować