Jagodzianki z kruszonką

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne bułki drożdżowe z jagodami i kruszonką. Najlepiej smakują świeżo po upieczeniu.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • mleko 2 szklanki
    drożdże 5 dkg
    mąka 0,5 kg
    cukier 0,5 szklanki
    jajka 6 szt
    masło 1 kostka
    olejek arakowy 1 opakowanie
    jagody 1 litr
    Kruszonka:
    masło 1 łyżka
    mąka 1 czubata łyżka
    cukier 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Drożdżówka Jagodzianki

Jagodzianki z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko podgrzać w garnku, dodać pokruszone drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
    Resztę z dwóch szklanek mąki wysypać do miski, dodać wyrośnięty rozczyn i jajka: jedno całe oraz 5 żółtek (białka zostawić na później). Dodać resztę z pół szklanki cukru.
    Zagniatać ciasto stopniowo dodając rozpuszczone i ostudzone masło do momentu, aż ciasto będzie odchodzić od ręki. Zostawić do wyrośnięcia.
    Gdy wyrośnie, wyłożyć ciasto na stolnicę, pokroić na kawałki.
    Formować bułki, nakładać oczyszczone jagody, zlepiać. Odstawić do wyrośnięcia.
    Przygotować kruszonkę z łyżki masła, łyżki cukru i czubatej łyżki mąki. Masło posiekać nożem, dodać mąkę i cukier, wyrobić.
    Wyrośnięte bułki posmarować rozbitym białkiem i posypać kruszonką.
    Nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni. Wstawić bułki ułożone na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i piec 25-30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować