Jagodzianki z borówkami i kruszonką

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Nie wyobrażam sobie lata bez drożdżowych jagodzianek. W tym roku zrobiłam je z nadzieniem z borówek i jeżyn. Oczywiście nie mogło zabraknąć kruszonki - maślanej, słodkiej i chrupiącej :)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 600 g mąki pszennej
    30 g świeżych drożdży
    250 ml mleka roślinnego (można dać dowolne ale polecam ryżowe lub owsiane)
    100 g masła
    100 g cukru
    1 cukier waniliowy
    1 całe jajko

    KRUSZONKA:
    50 g masła
    50 g cukru
    90 g mąki pszennej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Jagodzianki z borówkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko lekko podgrzewamy odmierzany z podanej w przepisie ilości 1/2 szklanki, następnie rozpuszczamy w niej drożdże, dodajemy łyżkę cukru i dokładnie mieszamy. Do miski przesiewamy mąkę, wlewamy spieniony zaczyn drożdżowy, resztę mleka, przestudzone roztopione masło, jajko i cukier. Wyrabiamy ciasto (będzie klejące). Posypujemy miskę mąką i przekładamy ciasto. Przykrywamy folią spożywczą i ściereczką, zostawiamy na 1h do podrośnięcia. Po tym czasie wyrabiamy ciasto podsypując mąką tak aby ciasto nie kleiło się do rąk. Borówki myjemy i zasypujemy cukrem, lekko je rozgniatając. Urywamy kawałki z ciasta, formujemy kuli i rozpłaszczamy je na placek, następnie nakładamy nadzienie i dokładnie zlepiamy boki. Układamy drożdżówki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy wierzch żółtkiem.
  • 2. KRUSZONKA: Wszystkie składniki zagniatamy i tak przygotowaną kruszonką posypujemy
    wierzch drożdżówek.
  • 3. Pieczemy w 180 st.C ok. 30-35 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować