Nie wyobrażam sobie lata bez drożdżowych jagodzianek. W tym roku zrobiłam je z nadzieniem z borówek i jeżyn. Oczywiście nie mogło zabraknąć kruszonki - maślanej, słodkiej i chrupiącej :)
2 godz.
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
600 g mąki pszennej
30 g świeżych drożdży
250 ml mleka roślinnego (można dać dowolne ale polecam ryżowe lub owsiane)
100 g masła
100 g cukru
1 cukier waniliowy
1 całe jajko
KRUSZONKA:
50 g masła
50 g cukru
90 g mąki pszennej
Jagodzianki z borówkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko lekko podgrzewamy odmierzany z podanej w przepisie ilości 1/2 szklanki, następnie rozpuszczamy w niej drożdże, dodajemy łyżkę cukru i dokładnie mieszamy. Do miski przesiewamy mąkę, wlewamy spieniony zaczyn drożdżowy, resztę mleka, przestudzone roztopione masło, jajko i cukier. Wyrabiamy ciasto (będzie klejące). Posypujemy miskę mąką i przekładamy ciasto. Przykrywamy folią spożywczą i ściereczką, zostawiamy na 1h do podrośnięcia. Po tym czasie wyrabiamy ciasto podsypując mąką tak aby ciasto nie kleiło się do rąk. Borówki myjemy i zasypujemy cukrem, lekko je rozgniatając. Urywamy kawałki z ciasta, formujemy kuli i rozpłaszczamy je na placek, następnie nakładamy nadzienie i dokładnie zlepiamy boki. Układamy drożdżówki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy wierzch żółtkiem.
2.KRUSZONKA: Wszystkie składniki zagniatamy i tak przygotowaną kruszonką posypujemy
wierzch drożdżówek.
Komentarze